2009/01/28

Increderea intr-o relatie

Desele mele intrebari de astazi se nascocesc din izvorul increderii de sine a mea, a fiecaruia. E poate cel mai important lucru pe care trebuie sa-l cladesti cu usurinta in tine. De la constructia ei gresita apar mai tarziu complexele, frustrarile si reactiile spontane gresite de care dam dovada in societate.
De la o proasta cladire a increderii de sine se ajunge foarte usor si la o proasta formare a increderii intr-o relatie, subiectul de care vroiam sa vorbesc azi.

Relatiile sunt de multe feluri, de iubire, amicitie, casnicie insa toate se bazeaza pe cliseul increderii, al iubirii de orice natura ar fi ea si pe respect.
Multi asociem termenul de incredere intr-o relatie cu ideea de a fi sau nu fideli partenerului, putini stim ca nu e numai atat. Un prieten imi spunea o data in gluma ca increderea in celalalt e sa-l lasi sa te epileze in zonele intime si tu la randul lui sa faci acelasi lucru lui. :)
Ideea e ca degeaba ii esti fidel partenerului daca ascunzi in tine lucruri de care te rusinezi sau pe care nu le poti asculta pronuntia.

In ultimul an de facultate incepusem sa citesc carti de sexologie, mi se parea chiar interesant si inca mi se pare ca toate micile noastre tendinte sexuale ascund in ele definitii ale propriului eu. Fac un salt mare de la tendinte sexuale refulate sau nu la fantezii sexuale. Care aparent bat la aceeasi usa, in esenta stiinta le ameteste pana le diferentiaza. Dar nu asta ne intereseaza.
Vroiam sa fac o legatura intre increderea in relatie si fanteziile sexuale. Pentru ca uimitor chiar si tinerii din noua generatie sunt retinuti cand vine vorba despre fanteziile lor mai mult sau mai putin pornografice. Ceea ce nu stiu multi este ca un mare procent al tinerilor si nu numai din ziua de azi, ar fi dispusi sa satisfaca fanteziile sexuale ale partenerului daca ar fi la curent cu ele.

Este o problema de comunicare pe care se bazeaza cam intreaga relatie de incredere intre parteneri.
Increderea se formeaza si acolo unde stabiliatea relatiei isi spune cuvantul. Toti avem vise, e normal sa ni le concretizam si sa ni le formam langa oameni in care avem incredere.

Schema simpla a unei relatii isi are baza in incredere, apoi in respect, iertare si bineinteles iubire.
Sunt oameni care nu se pot deschide atat de usor desi au timp petrecut langa persoana care o iubesc.
Ti-e frica si te rusinezi de lucruri din trecut insa cel mai usor e sa-ti gasesti cuvintele si sa le dai afara. E mai bine si pentru tine, si pentru relatie. De mult ori partenerul te poate intelege mai usor atunci cand stie ca poate ai mai trecut printr-o situatie de genul in trecut, sau esti mai sensibil la x y z lucruri.

Concluzia mea simpla caci azi am avut chef sa trancanesc e ca relatiile se pot distruge mult prea usor din lipsa de comunicare si ca daca tot putem s-o facem sa iasa bine, atunci s-o facem...
Melodia am ales-o cu finete :)

8 comentarii:

Codruttzz spunea...

intotdeauna am considerat ca micile povestiri din trecut pot scoate in evidenta multe lucruri despre personalitatea curenta...si te ajuta sa intelegi mai bine!

Comunicarea...asa ca si cliseu, dar nu numai...e intr-adevar cea mai importanta! Pentru ca si atractia dispare, si dragostea, si chimia, si orice dispare in timp...dar cu o comunicare sanatoasa poti creste impreuna cu relatia!

Partenerii care nu discuta despre ce le place, ce ii deranjeaza si ce isi doresc...vor avea cu siguranta de suferit la cea mai mica scanteie de scandal!

Mona spunea...

dap.
o sa numesc campania asta "scoate-ti piticii din sifonier!"

Codruttzz spunea...

..."zi-i pe bune" :))

Mona spunea...

"zi-i pe bune din sifonier!" :))
ca sa le combinam

Codruttzz spunea...

asa...imi place :)) adica nu "asa imi place"...hmmm si daca era asa ce? :))

Mona spunea...

nu era nimic codruttzz trebuia doar sa ne lasi sa intram in sifonierul tau :))pt a-ti invada secretele!

Codruttzz spunea...

...asta nu e problema...eu sunt usor de citit si deschis ca o floare in floarea varstei :)) ce a iesit asta!!

Mona spunea...

floare in floarea varstei :))) asta a sunat a embargo al criticii literare
=))