2012/01/24

Tomboy [dir. Celine Sciamma, Franta 2011]

Cum or fi sunat indicatiile regizorale ale Celinei Sciamma micutei Zoe: draga mea, esti o fetita tare frumusica si simpatica dar noi avem nevoie sa fii cat mai baietoasa, sa mergi cocosata, nu, cand te asezi nu ai voie sa-ti apropii piciorusele, dac-ai putea sa le tii departate si cand mergi ar fi perfect, nu, nu e nimic rau in a fi fetita si desi-i ciudat tot o fetita te va pupa, dar tu vei fi cat mai baietoasa.

Tomboy (Baietoi) este povestea facuta de adulti, pentru adulti, despre copii, a Laurei in varsta de 10 ani care se da drept baiat in grupul nou de joaca. Filmul este jucat foarte curat intr-o lume de copii in care Laure isi face noi reguli mai usor de suportat unei realitati incomode. Aceasta imprecizie a orientarii sale sexuale la nivelul copilariei, amintindu-mi de motivul psihanalitic-freudian al Complexului lui Oedip este in mod natural inhibata de mai multi factori din viata micutei: mama insarcinata cu al treilea copil, legatura puternica dintre ea si tata, aparitia Lisei pentru care simte o emotie inexplicabila.

Filmul este o lectie de revizuire comportamentala si dezvoltare personala a parintilor pentru consolidarea relatiei cu cei mici.


Niciun comentariu: