2011/04/08

Buna! Ce faci? [Alexandru Maftei, Romania 2010]


In conditiile in care nu de mult vazusem Legiunea straina a lui Mircea Daneliuc si care-mi lasase intiparita o lehamite perpetua asupra vizionarului si ma amuzasem teribil la review-ul lui Andrei Gorzo despre "vanzoleala inumana" care va sare, oricum, in ochi in timpul derularii lui, ma misc si eu sistematic si foarte tarziu pentru timpul lui, dar tot sistematic, inspre cinema, privind minunea Buna. Ce faci?

Citisem printr-o revista ca dupa proiectarea lui la IiFF de anul trecut, oamenii s-au ridicat in picioare aplaudind si scandind ca ei nu pleaca de acolo pana nu mai pun aia filmul inca o data.
Ai naibi astia cu stilul lor de a face comedii romanesti si al naibi asta Maftei care le taie miaul la tot norodul asta de narozi care nu au cadre, nu au imagini, muzica, sursa monstruoasa de binedispunere in fata unei idei atat batuta din palme dar atat de mieroase precum e asta.
Si daca esti acolo, in sala, razi ca n-ai ce face, n-ai cum sa te abtii. Te ia prin invaluire vizualul usor frantuz, te arunca pe un ton melodios inspre un joc actoricesc curat, inspre culoare impecabila si mai mult decat atat vine muzica, o revelatie ajustata, un Bach pe care nu aveti cum sa vi-l imaginati integrat suav pe o poveste ca asta.

E aproape de uluitoare performanta atinsa de filmul asta, care nu face altceva decat sa va arate fara ramuscari sa aveti incredere in filmul romanesc si in resuscitarea comediei lui si sa mergeti poate unpic mai descuiati cu voi prin salile de cinema.
Iar eu zic, negresit, sa va lasati purtati de val.

3 comentarii:

Adina Chițu spunea...

frumos o zisesi :) asa e n-ai cum sa nu razi, muzica e genial montata, filmul in sine e misto montat..cica strada aia din fata spalatorie a fost astfaltata special pt film :)) asa se face domne ajustare nu numai mizerie de-a gata :)

Mona spunea...

mizeeeerie :)) ce mi-a placut cum a sunat mizerie

dragoş c spunea...

un film foarte slab, care in afara de montaj si de imagine nu are nimic - nici joc, nici replici, nici macar o idee originala.